~Biskut Almon London HanMiza~
Bahan-bahanya ialah :
Bahan-bahan ini cukup untuk menghasilkan 2 Doh
- 2 Ketul ButterCup (Bran ButterFly)
- 6 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Tepung Kek / Tepung Biskut
- 1 Cawan Gula Hangus
- 3 Biji Kuning Telur
- 2 Camcha Teh Perisa Vanila
- 1/2 Cawan Tepung Jagung
- 1 Camcha Teh Baking Powder
A) Almon London~
- Pukul Butter+Gula+Telur+Vanila+Baking Powder sehingga sebati.
- Masukkan Tepung Gandum+Tepung Jagung+Tepung Biskut.
- Bila sudah menjadi "Doh" Kepalkan ia berbentuk bujur atau bulat dan intikan buah badam (sebiji atau separuh).
- Sebelum di intikan dengan buah badam hendaklah dibakar didalam oven.
- Kemudian bakar di Oven sehingga masak.
- Setelah selesai bakar sejukkan ia sebentar.
B) Coklat/Sadurnya~
- Cooking Coklat Beku 2 ketul
- Masak air didalam periuk atau kuali.
- Kemudian masukan 2 ketul coklat kedalam bekas still/periuk kecil.
- Hangatkan coklat itu tadi di air yang mendidih dikuali dan kacau sehinnga cair (sebati).
- Setelah selesai membuat Almon London dan masukkan kedalam adunan coklat yang telah dicairkan itu tadi.
- Celup satu persatu jika mahukan Almon London itu mempunyai coklat yang banyak (baru sedap).
- Selepas siap celup masukkan Almon London kedalam Cup kertas seperti gambar diatas.
- Kemudian taburkan Badam yang telah dicincang seperti gambar diatas.
- Akhir sekali sejukkan sebentar sebelum disimpan atau dihidangkan kepada orang ramai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan