Welcome To My Amature Radio Web Site Nine Whiskey Two Victor Sierra India 9W2VSI QRT 73 & 88

Selasa, 25 Oktober 2011

Simpulan Dan Ikatan Untuk Lencana Keahlian



BELAJAR SIMPULAN DAN IKATAN

Assalamualaikum warahmatullah dan Salam pengakap! Apa khabar? Hari ini saya nak tunjukkan simpulan dan ikatan untuk Lencana Keahlian. Anda ahli pengakap perlu mempelajarinya. Ilmu ini amat berguna dalam kehidupan seharian.

Kemahiran ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang di saat kecemasan. Adalah menjadi kelebihan apabila mempelajarinya apatah lagi kita adalah seorang ahli pengakap. Kita sebagai ahli pengakap seharusnya mahir menggunakan tali temali untuk membuat gadjet . Jika tidak, kita tidak mampu untuk mendirikannya. Apatah lagi penguasaan kemahiran ini merupakan syarat untuk lulus ujian mendapatkan lencana.

Langkah pertama ialah mempelajarinya. Carilah bahan rujukan tali temali, minta tunjuk ajar daripada pemimpin, menghadiri kursus kemahiran tali temali atau mungkin daripada rakan anda sendiri. Sebagai ahli pengakap anda seharusnya tahu apa yang perlu anda lakukan untuk mendapatkan ilmu tali temali.

Pembelajaran ikatan dalam patrol adalah kaedah pengajaran dan pembelajaran yang paling berkesan. Dengan konsep 'learning by doing' diharapkan ilmu ini dapat dikembangkan dengan pantas. Di bawah akan saya tunjukkan simpulan dan ikatan untuk Lencana Keahlian beserta kaedah secara bergambar.


[1] Buku Sila / Reef Knot

Langkah 1:










Langkah 2:













Langkah 3:













Langkah 4:










Penerangan:
1. Menyambung 2 utas tali yang sama besar.
2. Mengikat anduh semasa pertolongan cemas.
3. Ikatan ini boleh dileraikan/dilucutkan dengan mudah.

[2] Bunga Geti / Sheet Bend

Langkah 1:









Langkah 2:













Langkah 3:












Langkah 4:











Penerangan:
1. Menyambung 2 utas tali yang berlainan saiz.
2. Mengikat @ menyambung tali ke suatu tanjul/gelung.

[3] Simpul Manuk / Clove Hitch
Langkah 1:












Langkah 2:











Langkah 3:












Langkah 4:
















Penerangan
1. Mengikat tali ke tiang kerana tidak mudah menggelungsur.
2. Memulakan ikatan seraya, silang gunting dan lilit kacang @ ular.

[4] Tindih Kasih / Bowline

Langkah 1:


















Langkah 2:



















Langkah 3:

















Langkah 4:

















Penerangan:
1. Untuk aktiviti menyelamat.
2. Tanjul/gelung dimasukkan ke bawah ketiak semasa aktiviti ini.

[5] Lilit Dua Simpul / Round Turn Two Half Hitch

Langkah 1:


















Langkah 2:
















Langkah 3:
















Langkah 4:
















Penerangan:
1. Mengikat hujung tali pada tiang, pokok, gelung atau tali lain supaya ia tidak terlucut.

[6] Lilit Pemati Biasa / Common Whipping

Langkah 1:









Langkah 2:












Langkah 3:









Langkah 4:








Penerangan:
1. Mematikan hujung tali besar agar kelihatan kemas dan tidak terurai.

p/s : Simpulan dan ikatan yang ditunjukkan di atas adalah ikatan asas yang perlu dikuasai sebelum meneruskan ke simpulan dan ikatan yang lain. Jumpa lagi! Selamat beramal!. Sekali berpengakap terus berpengakap. Jumpa lagi. Wassalam.

1 ulasan:

  1. tq,di atas maklumat yg diberikan..sy copy notes ni utk student sy

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Nak Tahu Kena Klik Ok!

Dia Update, Kita Baca

  • HILANG - ramai sahabat keluarga bahagia tapi kenapa kosong? kau ketawa kau tersenyum kau melangkah jauh hidup kau tiada cela manusia mendengki tapi mereka tak tahu...
    Setahun yang lalu
  • Sudut SIHAT - Dengan Nama Allah yang MenguasaiSeluruh Hati-Hati Insan Gelagat manusia sejagat. Ada yang sihat, sakit dan semakin tenat. Namun begitu, sakitnya tidak pula ...
    Setahun yang lalu

Nak Cakap Jugak-Jugak!!!

Thanks for dropping by my blog. Bagi yang dah baca dan suka, sila la follow and put my blog kat your bloglist then tulis kat komen. Nescaya I will do the same. hehehe. Tapi kalau dah baca dan xsuka, menyampah atau xboleh terima blog saya ni senang je, TAK PAYAH BACA lagi. Senang kan? Have a nice day~!!