Welcome To My Amature Radio Web Site Nine Whiskey Two Victor Sierra India 9W2VSI QRT 73 & 88

Jumaat, 2 April 2010

QSO Dgn Betul......



Langkah yang perlu diambil sebelum dan semasa QSO

1. Memantau jaluran

Periksa jaluran adakah sedang digunakan atau tidak
Bilangan stesyen yang sedang berada di jalur
Tajuk yang sedang di perbincangkan
Penerimaan audio dan isyarat anda ketika itu.

2. Jika ingin bergabung

Tunggu sehingga stesyen pertama menyerahkan PTT kepada stesyen yang ke dua
Sebutkan callsign anda berserta dengan situasi anda ketika itu diantara waktu rehat stesyen pertama dengan stesyen yang ke dua

(Maklumat ini di perolehi di dalam buku S.O.P)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Nak Tahu Kena Klik Ok!

Dia Update, Kita Baca

  • HILANG - ramai sahabat keluarga bahagia tapi kenapa kosong? kau ketawa kau tersenyum kau melangkah jauh hidup kau tiada cela manusia mendengki tapi mereka tak tahu...
    Setahun yang lalu
  • Sudut SIHAT - Dengan Nama Allah yang MenguasaiSeluruh Hati-Hati Insan Gelagat manusia sejagat. Ada yang sihat, sakit dan semakin tenat. Namun begitu, sakitnya tidak pula ...
    Setahun yang lalu

Nak Cakap Jugak-Jugak!!!

Thanks for dropping by my blog. Bagi yang dah baca dan suka, sila la follow and put my blog kat your bloglist then tulis kat komen. Nescaya I will do the same. hehehe. Tapi kalau dah baca dan xsuka, menyampah atau xboleh terima blog saya ni senang je, TAK PAYAH BACA lagi. Senang kan? Have a nice day~!!