Welcome To My Amature Radio Web Site Nine Whiskey Two Victor Sierra India 9W2VSI QRT 73 & 88

Jumaat, 5 Mac 2010

Reaksi Orang Ramai Peningkatan Kes Kemalangan

Sinar Harian Selangor (Sabak Bernam)

S21-Suara Komuniti 04.03.2010

By:NORMAWATI AH ADNAN

Reaksi orang ramai peningkatan kes kemalangan:


>“Kecuaian pengguna antara sebab utama mengapa berlakunya kemalangan contohnya, pemakaian topi keledar yang tidak lengkap, tidak memasang lampu kenderaan apabila cuaca gelap, dalam hal ini, penguatkuasaan undang-undang perlu dilaksanakan lebih kuat untuk member ingatan kepada pengguna yang mengabaikan keselamatan diri dan pengguna lain.”

1.Bekas Pelajar SMK Sg. Besar, Muhamad Azri Marwaji.(Pelajar Cemerlang)


>“Setiap pengguna jalan raya perlu sentiasa beringat dalam soal keselamatan diri sendiri dan pengguna lain, merancang masa perjalanan agar tidak gopoh, berwaspada ketika melalui simpang dan selekoh jalan dapat membantu mengurangkan kadar risiko kemalangan di jalan daerah ini yang dikategorikan sebagai laluan sibuk dengan pelbagai jenis kenderaan terutamanya kenderaan berat.”


2.Ahli Jawatankuasa Keselamatan Jalan Raya (JKJR) daerah Sabak Bernam,(Pegawai Penerangan Daerah), Dorahman Ratib.

>“Boleh dikatakan 80 peratus kemalangan berpunca dari sikap pengguna itu sendiri yang mengabaikan aspek pemanduan selamat, tidak mengira usia muda atau tua, sekiranya masing-masing tahu tanggungjawab kepada pengguna lain, kes kemalangan terutamanya membabitkan kemalangan maut boleh dielakkan, sepanjang laluan daerah ini kita akui digunakan ramai pengguna dengan pelbagai jenis kenderaan, di situlah pentingnya sikap toleransi dan saling menghormati antara satu sama lain.”

3.Orang Awam, Salaman Perse Ahmad.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Nak Tahu Kena Klik Ok!

Dia Update, Kita Baca

  • HILANG - ramai sahabat keluarga bahagia tapi kenapa kosong? kau ketawa kau tersenyum kau melangkah jauh hidup kau tiada cela manusia mendengki tapi mereka tak tahu...
    Setahun yang lalu
  • Sudut SIHAT - Dengan Nama Allah yang MenguasaiSeluruh Hati-Hati Insan Gelagat manusia sejagat. Ada yang sihat, sakit dan semakin tenat. Namun begitu, sakitnya tidak pula ...
    Setahun yang lalu

Nak Cakap Jugak-Jugak!!!

Thanks for dropping by my blog. Bagi yang dah baca dan suka, sila la follow and put my blog kat your bloglist then tulis kat komen. Nescaya I will do the same. hehehe. Tapi kalau dah baca dan xsuka, menyampah atau xboleh terima blog saya ni senang je, TAK PAYAH BACA lagi. Senang kan? Have a nice day~!!